Forum Teater skabtes som en teknik, der havde til formål at give enhver mulighed for at anvende teatret som et brugbart kommunikationsmiddel.

Forum teater blev skabt af den brasilianske teatermand Augusto Boal (1931 – 2009).
Historien fortæller, at Boal var i gang med at lave en teaterforestilling på baggrund af en historie, som en kvinde havde fortalt. Kvinden var tilstede under prøverne, men hun afbrød hele tiden prøverne med ordene: ”Sådan var det ikke”. Boal blev træt af afbrydelserne og bad hende at komme på scenen og vise, hvordan det skulle være og dermed var Forum Teater som metode skabt.

I dag er Forum Teater formelt anerkendt af UNESCO, som et af de mest brugbare værktøjer til at skabe social forandring.
Forum Teater bryder den ”4. Væg” mellem scenen og tilskuerne. På scenen udspilles en anti – model (the worst case scenario) og tilskueren kan stoppe handlingen på scenen og komme med forslag til at ændre handlingen ved at erstatte den karakter som bliver manipuleret eller undertrykt og foreslå alternative muligheder for karakteren. Den teknik, der forvandler tilskueren til skuespiller, kaldes intervention. Tilskueren får mulighed for at afprøve nye handlemønstre, som kan bruges i fællesskabet.

Forum Teater bekræfter tilskuernes egne livserfaringer i forhold til det udspillede tema, idet temaet altid tager udgangspunkt i de problemstillinger, vi oplever i fællesskabet.
Eksperterne på temaet er tilskuerne. Som eksperter opdager tilskuerne gennem rolle spillet de former for realistiske muligheder, som kan skabe en forandring i fællesskabet. En pragmatisk ligeværdig dannelsesproces gennem teatrets underholdende medie, det er Forum teatrets styrke.

”Communication is the proces of creating participation, of making common what have been isolated and singular; and part of the miracle it achieves is that, in being communicated, the conveyance of meaning gives body and definiteness to the experience of the one who utters as well as to that of those who listen.” (John Dewey, 1934, Art as experience)